מכונת כביסה לא סוחטת – מה גורם לכך ואיך לתקן

מכונת הכביסה היא ללא ספק אחד המכשירים החשמליים החשובים ביותר בבית המודרני. היא מקלה עלינו משמעותית את החיים, חוסכת לנו שעות של עבודה קשה, ומספקת לנו בקלות ונוחות בגדים נקיים, יבשים ומוכנים ללבישה. אבל מה קורה כשהיא מפסיקה לתפקד כמו שצריך?

אחת התקלות הנפוצות והמתסכלות ביותר במכונות כביסה היא כשהן מסיימות את מחזור הכביסה – אבל לא סוחטות. במקום ערימת כביסה כמעט יבשה ומוכנה לתלייה, אנחנו מגלים בגדים ספוגים ורטובים לחלוטין. תסכול רב, בלאגן אדיר, וכמובן המון זמן מבוזבז בלנסות לסחוט ידנית או לתלות את הבגדים הסמרטוטיים. אבל גם יותר מזה – מצב כזה יכול להעיד על תקלה חמורה יותר שלא טופלה, ועלולה להסב נזק בלתי הפיך למכונה יקרת הערך שלנו.

אז מה עושים כשמכונת הכביסה מפסיקה לסחוט? מה יכולות להיות הסיבות לתופעה המעצבנת הזו, ואיך בכלל מאתרים ומאבחנים אותן? האם יש דרכים פשוטות שבהן אנחנו יכולים לטפל בבעיה בעצמנו בבית, או שבהכרח צריך לקרוא לאיש מקצוע? ובכלל – איך אפשר למנוע את התקלות האלו מראש, ולהאריך את חיי מכונת הכביסה שלנו כמה שיותר? על כל השאלות הנפוצות האלו, ורבות אחרות, ננסה לענות במדריך המעמיק והמקיף הזה.

הסיבות הנפוצות לכך שמכונת הכביסה אינה סוחטת

אז לפני שננסה לתקן, צריך קודם כל להבין. כשמכונת הכביסה לא מסיימת את פעולת הסחיטה כמו שצריך, הדבר יכול לנבוע ממגוון רחב של סיבות וגורמים. חלקם קשורים לבעיות חשמליות או מכניות פנימיות, וחלקם דווקא לשימוש או תחזוקה לא נכונים מצד המשתמש. הנה סקירה של האפשרויות העיקריות:

בעיות במנוע או ברצועת ההינע – המנוע של המכונה הוא זה שמניע את התוף, והרצועה מחברת ביניהם. אם אחד מהם ניזוק, נשחק או השתחרר, התוף לא יסתובב מהר מספיק כדי לסחוט את המים.

מסנן או משאבת ניקוז סתומים – בתחתית כל מכונה יש בד"כ מסנן שתפקידו לאסוף חפצים קטנים שצפים במי הכביסה. אם הוא נסתם בשאריות בד, טבעות או מטבעות, זה עלול לחסום את זרימת המים ולמנוע סחיטה תקינה.

תקלות בלוח הבקרה או בחיישנים – המוח של המכונה. אם החיווט, הכרטיס האלקטרוני או אחד החיישנים שאמורים לזהות את מפלס המים ואת האיזון התקלקלו, המכונה לא תסחט כראוי.

כמות כביסה לא מאוזנת – אם מכניסים יותר מדי בגדים, או פריטים כבדים מאוד שמתרכזים בצד אחד של התוף, נוצר חוסר איזון שבגללו המכונה לא מצליחה לייצר את הכוח הצנטריפוגלי לסחיטה.

שימוש לא נכון בתוכניות או בהגדרות – לרוב המכונות יש מנגנוני הגנה שמונעים סחיטה אם נבחרה תוכנית לא מתאימה לסוג הבד או למשקל הכביסה. למשל, בתוכניות לבגדים עדינים לעיתים אין סחיטה מלאה.

חסימה בצינור הניקוז – אם הצינור שמוביל את המים מהמכונה החוצה (לכיור או לניקוז) נסתם או התפתל, המים לא יכולים להתנקז באופן חופשי, והמכונה עלולה להפסיק את פעולתה כדי למנוע הצפה.

דלת לא סגורה הרמטית – רוב המכונות מצוידות בחיישן שלא מאפשר להן לפעול אם הדלת לא נסגרה כמו שצריך, כדי למנוע דליפת מים. בלאי באטמים או תקלה במנגנון הנעילה עלולים לגרום לזה.

שסתום כניסת מים תקוע – אם השסתום שמווסת את כניסת המים למכונה תקוע או מלוכלך, לחץ המים עלול להיות נמוך מדי לסחיטה יעילה ואחידה של הבגדים בתוף.

התקנה לא מפולסת – כשהמכונה לא עומדת בצורה מאוזנת ויציבה על הרצפה, מערכת השיכוך נחלשת והתוף מאבד מהיכולת שלו לסחוט בצורה חזקה במיוחד במהירויות גבוהות.

שחיקה ובלאי כללי – לפעמים פשוט "הגיע הזמן". גם במכונות משומשות או במכונות שעברו הרבה מאוד שימוש, החלקים השונים עלולים להישחק ולאבד מהתפקוד התקין שלהם עם הזמן.

כמובן שיכולות להיות עוד המון סיבות פרטניות ונקודתיות, אבל אלו עשרת המקרים הכי נפוצים והסבירים למצב של שבו המכונה לא סוחטת. חשוב להדגיש שלעיתים מדובר בכמה סיבות שמשולבות או מובילות אחת לשנייה, ולא רק בתקלה אחת מובהקת. אבל לא משנה מה הגורם המדויק – צריך קודם כל לאתר ולזהות אותו, ורק אז נוכל להתקדם לטיפול האפקטיבי.

מכונת כביסה לא סוחטת

איך לתקן מכונת כביסה שלא סוחטת

אז זיהינו את התקלה הספציפית, או לפחות צמצמנו את מספר האפשריות הסבירות. מצוין! אבל עכשיו מגיע החלק הקריטי – מה עושים כדי לפתור את הבעיה ולהחזיר את המכונה לתפקוד מלא? הנה מדריך מעשי שילווה אתכם שלב אחר שלב בתיקון עצמי של מכונת הכביסה.

שלב 1 - הכנות וניתוק מהחשמל

  • הוציאו בזהירות את הבגדים הרטובים מהתוף, תוך שימת לב שלא נשארו פריטים קטנים ובעייתיים בפנים.
  • נתקו את המכונה מהחשמל על ידי הוצאת התקע משקע החשמל. זה קריטי לבטיחות שלכם ומונע סכנת התחשמלות בזמן הטיפול.
  • אם צריך, הזיזו את המכונה בזהירות קדימה כדי לאפשר גישה נוחה לחלקים האחוריים והתחתונים שלה. שימו משטח הגנה על הרצפה מתחת.

שלב 2 - בדיקת המסננים, הצינורות והחיבורים החיצוניים

  • שלפו בעדינות והוציאו את מסנן הניקוז של המכונה (בדרך כלל נמצא בפינה השמאלית התחתונה של החזית).
  • שטפו את המסנן ביסודיות מכל לכלוך, שאריות בד, שערות וחפצים קטנים שנתקעו בו.
  • בדקו ויזואלית את צינור הניקוז של המכונה, וודאו שאין בו קיפולים חדים, סדקים, או סתימות כלשהן.
  • וודאו שצינור המים שמוביל מברז המים למכונה אינו מפותל או מעוך, ושהוא מחובר הדוק לשני הקצוות בלי נזילות.

שלב 3 - בדיקת איזון וכיול המכונה

  • בדקו עם פלס (או אפליקציית פלס בטלפון) אם המכונה עומדת בצורה מאוזנת ויציבה על הרצפה משני הצדדים.
  • אם יש צורך, כוונו את הרגליות המתכווננות של המכונה (בד"כ מקדימה) עד שהיא עומדת ישר לגמרי.
  • נסו להזיז את המכונה קלות לצדדים, היא אמורה להישאר יציבה במקומה ולא לזוז יותר מדי.

שלב 4 - בדיקת הדלת והנעילה שלה

  • וודאו שדלת המכונה נסגרת בצורה טובה והרמטית, ללא רווחים בין הדלת למסגרת.
  • נסו לפתוח ולסגור את הדלת כמה פעמים, היא צריכה להינעל במקומה בצורה חלקה וללא הפעלת כוח.
  • בדקו שאין סדקים או פגמים באטם הגומי שמקיף את פתח הדלת, ושהוא מוצמד כהלכה בכל ההיקף.

שלב 5 - ניקוי ותחזוקה בסיסיים

  • הפעילו תוכנית כביסה במים חמים (90 מעלות) עם אבקת ניקוי ספציפית למכונות או עם חומץ לבן, ללא כביסה בפנים, כדי לנקות ולחטא את פנים המכונה.
  • נגבו את המכונה מבחוץ ואת הגומיות עם מטלית רכה להסרת אבק, לכלוך ושאריות חומרי ניקוי שהצטברו.
  • אם יש בחוברת ההוראות של היצרן הנחיות ספציפיות לניקוי ותחזוקה של המכונה הספציפית שלכם, הקפידו לבצע אותן במלואן.

שלב 6 - הרצה וניסוי

  • חברו את המכונה חזרה לחשמל ולמים, וסגרו את דלת התוף היטב.
  • שימו בתוף כביסה קלה ולא גדולה מדי, רצוי דברים שאתם לא חוששים לקלקל כמו מגבות ישנות.
  • נסו להפעיל תוכנית כביסה רגילה עם סחיטה במהירות בינונית-גבוהה.
  • הקשיבו לרעשים חריגים, ובדקו שהמכונה מתפקדת כשורה ושהסחיטה מתבצעת במלואה עד לסוף בלי בעיות.

במידה ועברתם בהצלחה את כל השלבים, וההרצה הסתיימה ללא תקלות – מזל טוב! כנראה שהצלחתם לאתר ולתקן את מקור הבעיה, ומכונת הכביסה שלכם שוב במיטבה. עכשיו רק נשאר להמשיך לשמור עליה כמו שצריך (על זה נרחיב בהמשך), וליהנות מהנוחות של סחיטה יבשה ומהירה.

לעומת זאת, אם המכונה עדיין לא סוחטת כמו שצריך, או שאתם לא מרגישים בטוחים לגבי אחד מהשלבים – אל תתעקשו ואל תנסו לפרק דברים בכוח. תסכול הוא מובן, אבל חשוב גם לדעת מתי להרים ידיים ולהעביר את המושכות למישהו עם יותר ניסיון ומומחיות. ממליצים בחום להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך לפני שמנסים משהו קיצוני, פן יגרם יותר נזק מתועלת.

מתי הגיע הזמן לקרוא לאיש מקצוע?

ובכן, למרות כל ההנחיות והטיפים המפורטים לעיל לטיפול עצמי – לפעמים פשוט אין ברירה אלא להיעזר בבעל מקצוע מיומן כדי להתמודד עם תקלות במכונת הכביסה. אתם בטח שואלים את עצמכם מתי בדיוק עוברים את הגבול הזה, ומפסיקים לנסות לתקן לבד? הנה כמה סימנים מובהקים שכדאי לכם כבר להרים טלפון ולהזמין טכנאי מוסמך:

1. כשאין לכם שמץ של מושג מה הבעיה או איך מתחילים לטפל בה. אם פתחתם את המכונה ואתם מרגישים אבודים לגמרי מול כל הצינורות והחלקים – עדיף לא להסתבך. תנו למישהו עם הידע והכלים המתאימים לאבחן את המצב.

2. אם אין לכם זמן או כוח להתעסק עם זה בעצמכם. חיים עמוסים, לו"ז צפוף, או סתם חוסר חשק להתעסק עם זה – סיבות מספיק טובות להעביר את זה הלאה למקצוען ולהמשיך הלאה בשגרה.

3. כשאתם לא מצליחים לפתור את הבעיה גם אחרי כמה ניסיונות. עברתם שוב ושוב על כל השלבים, בדקתם את כל מה שצריך, ועדיין שום שיפור? אל תתעקשו יותר מדי. השקעה של זמן ומאמץ מעבר לסביר לא תמיד משתלמת.

4. במקרים של רעשים חריגים, ריחות שרופים, עשן או דליפות. תסמינים כאלו בדרך כלל מעידים על תקלה חמורה ומסוכנת יותר שדורשת התערבות של מישהו שמבין עניין. אל תנסו להתמודד עם זה בעצמכם ותסכנו את עצמכם ואת המכונה.

5. כשיש חשש לנזקי חשמל או הצפות. גם אם אתם חושבים שזיהיתם משהו במערכת החשמל או בחיבורי המים, מומלץ בכל זאת להתייעץ עם איש מקצוע לפני שנוגעים בזה. בטיחותכם והמניעה של נזקים גדולים יותר קודמים.

6. אם המכונה עדיין בתוך תקופת האחריות של היצרן או הספק. במקרים כאלו לרוב מגיע לכם שירות חינם או בעלות מופחתת מאוד, אז חבל לא לנצל את זה ולהזמין איש מקצוע "רשמי" שיודע בדיוק איך לתקן את הדגם הספציפי הזה.

7. כשמדובר במכונה יקרה במיוחד או בעלת ערך סנטימנטלי. אם השקעתם הרבה מאוד כסף ברכישת המכונה, או שהיא עוברת אצלכם בירושה מסבתא והיא בעלת ערך רגשי גדול – אולי עדיף לא לקחת סיכונים ולתת לאיש מקצוע מנוסה לתקן אותה כמו שצריך?

8. אם זו לא הפעם הראשונה שהבעיה הזו מתרחשת. אם בעבר כבר היו תקלות דומות ונדרשו תיקונים – זה סימן שאולי יש בעיה עמוקה ושורשית יותר שדורשת אבחון מעמיק של איש מקצוע, ולא רק "טיפול שטח" שלכם.

9. במקרים של תקלות בלוח הבקרה או המעגלים האלקטרוניים. אלו מערכות מורכבות ורגישות שלא כדאי לנסות לחפור בהן לבד. טכנאי מוסמך עם הכשרה מתאימה וציוד אבחון מקצועי יוכל לזהות ולתקן דברים "שקופים" לעין המתבונן החובבנית.

מכונת כביסה לא סוחטת

העלויות של תיקון מכונת כביסה על ידי מקצוען

אז הבנתם שהגיע הזמן להפסיק לרדוף אחרי הזנב של עצמכם, והחלטתם בכל זאת להזמין טכנאי מקצועי לתיקון התקלה במכונה. צעד חכם ואחראי! אבל עכשיו בטח מטריד אתכם הנושא העדין של עלויות ותמחור. כמה בדיוק הולך לעלות לנו התענוג הזה?

ובכן, קודם כל חשוב להבין שאין תשובה אחידה וקבועה לשאלה. המחיר המדויק של התיקון תלוי בהרבה מאוד משתנים, וביניהם:

  • סוג התקלה ורמת המורכבות שלה (ככל שהבעיה מסובכת ועמוקה יותר, כך התיקון ייקח יותר זמן ויעלה יותר).
  • דגם ומותג של מכונת הכביסה (חלקי חילוף מקוריים לדגמים חדישים ומתוחכמים עלולים להיות יקרים יותר).
  • גיל המכונה ומצבה הכללי (ייתכן שבמכונה ישנה במיוחד יצוצו בעיות או בלאי נוסף תוך כדי התיקון, מה שיאריך את התהליך).
  • עלות חלקי החילוף הנדרשים לתיקון (תיקון של כרטיס אלקטרוני למשל, יהיה הרבה יותר יקר מהחלפה של צינור פשוט).
  • עלות ביקור וזמן העבודה של הטכנאי (ישנם טכנאים שגובים לפי שעת עבודה בפועל, וישנם שמחייבים "מחיר כניסה" רק על ההגעה).
  • המיקום הגיאוגרפי שלכם (במקומות מרוחקים או בפריפריה, ייתכנו עלויות נסיעה גבוהות יותר).
  • דחיפות התיקון (שירות בהתראה קצרה או מחוץ לשעות הפעילות הרגילות עשוי לעלות יותר).
  • תקופת האחריות של המכונה (אם היא עדיין באחריות יצרן, ייתכן שחלק מעלויות התיקון או כולן יהיו מכוסות).

אז מה הטווח ההערכתי שאנחנו כן יכולים לצפות לו? ממה שאספנו ממקורות בתעשייה, מחירון מקובל לתיקון תקלה סטנדרטית של מכונת כביסה (המחיר כולל עבודה וחלפים), נע בסביבות ה-350 עד 800 ש"ח. תקלות קלות כמו סתימה במסנן או בעיה פשוטה בצינור יכולות לעלות גם 200-300 שקלים בלבד, בעוד החלפה של לוח פיקוד אלקטרוני עלולה להגיע גם ל-1000 ויותר.

חשוב לציין שמדובר בהערכות כלליות בלבד, ושהמחיר הסופי ייקבע רק לאחר אבחון מדויק של הטכנאי ובדיקת הצורך בחלפים. אבל בכל מקרה מומלץ מאוד לברר מראש עם הטכנאי או עם נציג השירות את המחיר המשוער, את הכיסוי במסגרת אחריות אם קיימת, ואת האפשרות לקבל הצעת מחיר בכתב לפני ביצוע התיקון.

עוד כמה טיפים שיעזרו לכם לחסוך ולהימנע מהוצאות מיותרות בהקשר של תיקוני מכונת כביסה:

  • נסו לפנות לכמה שירותי תיקונים שונים, להשוות מחירים ביניהם ולבחור את ההצעה המשתלמת ביותר עבורכם.
  • בדקו אם האחריות על המוצר עדיין בתוקף, ואם יש אפשרות להכיל את התיקון עליה (לעיתים גם אם האחריות פגה, ספקים מסוימים יספקו חלקים או עבודה במחיר מוזל).
  • דרשו מהטכנאי הסבר מפורט על הבעיה ועל הצעדים שננקטו לתיקונה, כדי שתבינו בדיוק על מה אתם משלמים וכדי שתוכלו למנוע בעיות דומות בעתיד.
  • אם התיקון כבר מתקרב בעלותו למחיר של מכונה חדשה, שקלו בכנות אם שווה לתקן או עדיף להשקיע ברכישה חדשה (במיוחד אם המכונה מאוד ישנה וצפויות בעיות נוספות בעתיד).
  • בדקו עם הטכנאי מה תקופת האחריות על התיקון עצמו, כדי שלא תצטרכו לשלם שוב במקרה של תקלה חוזרת תוך פרק זמן סביר.
  • אל תתפתו להזמין תיקון אצל "מתקן מזדמן" לא מקצועי, רק כי הוא זול יותר. הקפידו על שירות מוסמך ואמין, עם המלצות חיוביות וניסיון מוכח, גם אם זה אומר תוספת קלה במחיר.

איך למנוע את התקלה בעתיד?

אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי למזער את הסיכויים שבעיות דומות יחזרו על עצמן בעתיד הקרוב והרחוק? הנה מספר עצות שימושיות ממש, שיסייעו לכם לשמור על מכונת הכביסה האהובה תקינה ופעילה לאורך זמן:

1. הקפידו על העמסה אחידה ומאוזנת של הכביסה בתוף. נסו לפזר את הבגדים בצורה שווה ולא להעמיס יתר על המידה בצד אחד. זה ימנע נזקים לתוף ולמנוע.

2. השתדלו להפעיל את המכונה במינון ובתדירות המומלצים על ידי היצרן. הפעלה בתפוסה נמוכה או גבוהה מהקיבולת המומלצת מאמצת את המערכת שלא לצורך.

3. השתמשו בחומרי ניקוי איכותיים ובכמות התואמת לקשיות המים באזורכם. אבנית ושאריות סבון שמצטברות לאורך זמן פוגעות בביצועי המכונה.

4. נקו באופן קבוע את המסננים, את מגירת הסבון ואת "צוואר" הדלת. זה ימנע סתימות ויאפשר זרימת מים חופשית ויעילה יותר.

5. בדקו את הכיסים של הבגדים לפני הכנסת הכביסה, והוציאו מהם חפצים קטנים ומתכתיים שעלולים ליפול לתוף ולגרום לנזקים.

6. אם יש אפשרות, העדיפו להשתמש בתוכניות "עדינות" או חסכוניות במים ובחשמל. זה יפחית את הבלאי והשחיקה של רכיבי המכונה לאורך זמן.

7. השתדלו שלא להשאיר כביסה רטובה במכונה שעות ארוכות בסיום התוכנית. הלחות והעובש עלולים לגרום לקורוזיה ולהתפתחות ריחות לא נעימים.

8. אם המכונה לא בשימוש תקופה ממושכת, נקזו ממנה את המים, נתקו אותה מהחשמל ומהמים, והשאירו את הדלת מעט פתוחה לאוורור.

9. כל כמה חודשים כדאי להפעיל תוכנית ניקוי וחיטוי עצמי של המכונה (אם יש), או להריץ מחזור עם חומר ניקוי יעודי כמו אבקת אנטי-קאלק.

כמובן, גם אם לא מדובר בתקלה של ממש, אל תזניחו סימני אזהרה כמו רעשים מוזרים, ריחות חריגים או נזילות קלות. כל שינוי בהתנהגות של המכונה מומלץ לבדוק מוקדם ככל האפשר, כדי למנוע החמרה של הבעיה.

בנוסף, מומלץ לעיין מדי פעם בחוברת ההוראות של היצרן. לרוב תמצאו שם פרק שלם המוקדש לתחזוקה שוטפת, עם הנחיות ספציפיות לגבי ניקוי המכונה, החלפת חלקים מתכלים, ובדיקת תקינות כללית. ייתכן שיש שם גם מידע נוסף לגבי סימני בלאי נפוצים שיש לשים לב אליהם, או טיפים ייחודיים לדגם שלכם.

Picture of שלומי בכר
שלומי בכר

שלומי הוא מומחה בתחום מכונות הכביסה והמייבשים, בעשור האחרון שלומי עבד כיועץ ברשת מוצרי חשמל מובילה במחלקת מכשירי הכביסה הביתיים. לאורך השנים בתחום, ליאור צבר ניסיון רב בדגמים השונים והמובילים בשוק, התכונות החשובות ביותר במכשירי כביסה ביתיים והתאמה של המוצר הנכון על פי הצורך שלכם. שלומי משתף את הידע והניסיון שצבר אתכם לאורך השנים אצלנו באתר עולם הכביסה במטרה לעזור לכם לבחור נכון.

הסקירות האחרונות
המדריכים האחרונים